Резултати от Тестове в България към 01/12/2020

Статистическата информация в сайта се базира само на извършени тестове от 30 лаборатории в България, които са се регистрирали в системата и споделят данни. Системата е официално активна от 6/4/2020 и ще отнеме време докато всички лаборатории се регистрират и си въведат данните.

Списък с лаборатории

Към момента системата приема следните тестове за Коронавирус Covid-19:

Моля вижте резултатите по видове по-долу:
Резултати от Имунохроматографски (бързи) тестове за определяне на антитела:

Общо тествани хора с тест за антитела: 9417

Хора с положителни проби за антитела IgМ и IgG: 220 (2.3%)

Хора с положителни проби само за антитела IgМ: 314 (3.3%)

Хора с положителни проби само за антитела IgG: 212 (2.3%)

Бързите тестове се основават на имунохроматографски метод за измерване на наличието на два вида антитела, които организмът създава при среща с коронавируса. Те са:

  • IgM, характеризиращи бързият отговор на организма, които се позитивират около 72часа след началото на симптомите,(около 10 дни след срещата), които са в резултат на реакцията на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те показват активен текущ имунен отговор, и дори може да са налични и без симптоми.
  • IgG, характеризиращи имунния отговор от по-специфичен тип и имунната памет. Те стават налични малко по-късно както в хода на активната инфекция, заедно с ИгМ така и след излекуването на организма.*

Относно допълненията към системата които са в процес на разработка в момента, както и информация как можете да помогнете на проекта, моля прегледайте страницата за системата тук.

Общо тестове за антитела от всички регистрирани лаборатории:
Резултати от ELISA тестове за определяне на антитела:

Общо тествани хора с ELISA тест за антитела: 384

Хора с положителни проби за антитела IgМ, IgG и IgA: 2 (0.5%)

Хора с положителни проби за антитела IgМ и IgG: 17 (4.4%)

Хора с положителни проби за антитела IgG и IgA: 15 (3.9%)

Хора с положителни проби за антитела IgМ и IgA: 1 (0.3%)

Хора с положителни проби само за антитела IgМ: 4 (1%)

Хора с положителни проби само за антитела IgG: 20 (5.2%)

Хора с положителни проби само за антитела IgA: 3 (0.8%)

Общо тестове за антитела от всички регистрирани лаборатории:
Резултати от ECLIA тестове:

Общо тествани хора с ECLIA тест: 347

Хора с положителни проби: 10 (2.9%)

Хора с отрицателни проби: 337 (97.1%)

Общо ECLIA тестове от всички регистрирани лаборатории:
Резултати от PCR тестове:

Общо тествани хора с PCR тест: 1250

Хора с положителни проби: 80 (6.4%)

Хора с отрицателни проби: 1170 (93.6%)

Real-time PCR теста, показва наличие на коронавируса в организма. Позитивира се веднага след началото на вирусната репликация, което обикновено е около 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква наличие на скъпа апаратура. Необходимият реактив за изследването също е с висока цена. Този тест ще бъде отрицателен не само при хора, които не са заразени в момента, но и при хора, които са прекарали инфекция с коронавирус със или без симптоми. С лимитираните данни с които разполага към момента, Световната Здравна Организация препоръчва PCR тестовете, докато в същото време оценява имунодиагностичните тестове.*

Общо PCR тестове от всички регистрирани лаборатории:
Резултати от Антиген тестове:

Общо тествани хора с Антиген тест: 689

Хора с положителни проби: 139 (20.2%)

Хора с отрицателни проби: 550 (79.8%)

Тестът е подходящ за откриване на коронавирус (COVID-19) антиген в човешки назофарингеални и орофарингеални проби, както и в проби от дълбока храчка, чрез флуоресцентен имунохроматографски анализ за откриване на нуклеокапсиден протеин на вируса SARS-CoV-2.

Китовете на теста използват принципа на реакцията "двоен антитяло-сандвич" и флуоресцентен имунохроматографски анализ за качествено откриване на антиген - ако изследваната проба съдържа COVID-19 антиген, COVID-19 антитялото, белязано с флуоресцентни частици се свързва с антигена COVID-19 в пробата, за да образува реакционен комплекс, който се движи напред по протежение на нитроцелулозна мембрана и се свързва с покритото с COVID-19 антитяло, предварително покрито в зоната на откриване (Т), като се образува реакционна линия с флуоресцентен сигнал в Т областта. При отрицателна проба не се образува реакционна линия на флуоресцентен сигнал в Т-областта. Независимо дали пробата съдържа антиген COVID-19, контролната зона (С) винаги образува флуоресцентна реакционна линия. Интерпретирането на резултатите от касетата за детекция се осъществява чрез флуоресцентен имуноанализатор.*

Общо Антиген тестове от всички регистрирани лаборатории:


Данните се обновяват повече от един път на ден. За актуални данни към момента, моля презаредете страницата.

*Източници използвани в разяснителните карета: czpz.org, who.int, ivfpleven.com